Wat zijn de voorwaarden om jezelfte vergoeden met maaltijdcheques?

Zelfstandig(e) zijn binnen een bedrijfsvorm

Je moet werknemer zijn bij je eigen bedrijf om jezelf maaltijdcheques te kunnen toekennen. Veel zelfstandigen hebben daarom twee statuten: zaakvoerder en werknemer.

Geenmaximumgrens

Je kan jezelf één maaltijdcheque (max. € 8) per gewerkte dag toekennen. Indien je onregelmatige werkdagen hebt, dan kan je de maaltijdcheques billijk verdelen over 12 maanden.

Onderteken een individuele arbeidsovereenkomst

Het toekennen van maaltijdcheques moet je vooraf opnemen in een individuele schriftelijke arbeidsovereenkomst.

Waarom maaltijdcheques gebruiken?

100 %

vrijgesteld van sociale lasten en bedrijfsvoorheffing

Meer

netto per maand: verhoog je koopkracht

€ 2

fiscale aftrekbaarheid per maaltijdcheque

Cumuleerbaar

met je andere voordelen als zelfstandige, zoals onkostennota en restaurantkosten

Onze diensten passen zich aan aan jouw statuut als zelfstandige

✔️ Ben je het gewend om je restaurantkosten

      te vergoeden?

Maaltijdcheques en de vergoeding van jouw onkosten zijn combineerbaar. Het volstaat om de werkgeversbijdrage van de cheque (vb.: € 6,91 voor een cheque van € 8) af te trekken van je onkosten voordat je een terugbetaling van de onkosten aanvraagt.

✔️ Liet jouw financiële situatie het jou niet toe

      om vorige maand een bestelling te plaatsen?

Geen probleem, je bent vrij om te bestellen wanneer je maar wil. Elke maand bestellen is geen verplichting.

✔️ Beheer je de administratieve kant van je       
      zaak
buiten de kantooruren?

✔️ Maak je je zorgen dat je je bestelling vergeet        te plaatsen?

Ons online platform MySodexo maakt het voor jou mogelijk om je maaltijdcheques te bestellen waar en wanneer je wil. Onze mobiele app Sodexo4you geeft jou altijd en overal toegang tot jouw saldo. Heb je een probleem met je kaart? Onze dienst is 24/7 beschikbaar.

Je kan je cheques tot drie maanden op voorhand bestellen.

Ontvang je Lunch Pass in 4 stappen

1. Doe een simulatie

Bereken je voordeel met de maaltijdcheques dankzij onze online tool.

2. Vraag een offerte

Interesse? Vraag een persoonlijke offerte aan via onze e-commerce. Vul er je btw-nummer in en kies het bedrag van je cheques (max. € 8/dag).

Sodexo Card mockup

4. Ontvangst van je Sodexo Card

3. Plaats je eerste bestelling

Nadat je onze offerte hebt aanvaard, ontvang je een e-mail met je toegangsgegevens voor je MySodexo-klantenzone en de instructies om een bestelling te plaatsen.

Je ontvangt je Sodexo Card, waar je maaltijdcheques al op zullen opgeladen zijn. Je kan vanaf nu meteen aan de slag met je kaart.

De antwoorden op je vragen

Kunnen zelfstandigen met het statuut van fysiek persoon gebruik maken van maaltijdcheques?

Neen. Je moet het statuut van werknemer hebben om gebruik te kunnen maken van maaltijdcheques. Als je een fysiek persoon bent, dan heb je niet het juiste statuut. Je kan je statuut ook aanpassen naar zelfstandige binnen een vennootschap. Dit betekent dat je jezelf, net zoals een werknemer, een loon toekent, maar betekent bovendien ook dat je jezelf maaltijdcheques kan toekennen.

Ik heb een vrij beroep. Zijn de voorwaarden dan dezelfde?

Inderdaad. De principes en voorwaarden blijven dezelfde: toon aan dat je het statuut van werknemer hebt en je kan maaltijdcheques ontvangen.

Kan ik mijn maaltijdcheques en mijn restaurantonkosten cumuleren?

Maaltijdcheques en de vergoeding van jouw onkosten zijn cumuleerbaar. Het volstaat om de werkgeversbijdrage van de cheque (vb.: € 6,91 voor een cheque van € 8) af te trekken van je onkosten voordat je een vergoeding aanvraagt.

Hoe bepaal ik het dagelijkse bedrag voor mijn maaltijdcheques? (nominale waarde)

Op basis van jouw budget kan je zelf de waarde van je maaltijdcheques bepalen. Het dagelijkse bedrag is maximaal € 8 per dag. Maar dat bedrag kan bijvoorbeeld ook € 7 of € 7,56 bedragen indien je dat wenst.

Hoe lang blijven de cheques op mijn kaart beschikbaar?

De cheques blijven een jaar geldig vanaf het moment waarop ze werden geladen op de kaart. Bij betalingen krijgen de “oudste” cheques automatisch voorrang.

Hoe kan ik het saldo van de maaltijdcheques op mijn kaart bekijken?

De app of de site Sodexo4you maakt het jou mogelijk om jouw saldo altijd en overal te raadplegen. Je moet enkel een account aanmaken. Je kan ook steeds je huidige saldo terugvinden onderaan het kasticket van je laatste betaling met de Sodexo Card. Deze informatie kan je indien nodig ook gratis telefonisch opvragen (24/7) op het nummer 02/547.55.02.

De informatie die op dit formulier wordt verzameld, wordt door Sodexo Pass Belgium opgeslagen in een computerbestand om je de gevraagde inhoud toe te sturen en je andere inhoud aan te bieden die door Sodexo Pass Belgium wordt geproduceerd. De gegevens worden 3 jaar bewaard en zijn bestemd voor de teams van Sodexo Pass Belgium en haar erkende onderaannemers.


In overeenstemming met de wet "op de bescherming van persoonsgegevens" heb je het recht om je persoonsgegevens kosteloos in te zien, te corrigeren, te verwijderen, te beperken, te verwerken en door te geven. Voor meer informatie kan je het tabblad "privacybeleid" op onze website www.sodexo.be raadplegen.